Analog Hat (POTS) Nedir?

Bu blog yazımızda sizlere İngilizcesi Plain Old Telephone Service (POTS) olan, Analog hat sisteminden bahsedeceğiz.

Analog Hat Nedir?

Analog Hat (POTS)

Aslında pek çoğumuzun bildiği ve gördüğü bir hizmet olan analog hatlar (POTS), bakır teller üzerinden analog ses iletimi sağlayan bir telefon sistemidir. Bu telefon sistemi, zil sinyalleri, abone arama, rehber yardımı ve uzun mesafe arama gibi operatör hizmetleri de sağlamaktadır. Hemen hemen hepimizin evinde olan bakır teller ile sesimizi karşı tarafa ileten bir telefon hizmetidir, bu yüzden de çoğumuzun eskiden kullandığı hatta bazılarımızınsa hala kullandığı bir telefon sistemidir.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte ihtiyacımız olan iletişim tarzı değişti ve daha fazla olanak sunan sistemler gelişmeye başladı. Mesela, insanlar iletişim kurmak için sadece sesli aramalar değil, artık görüntülü aramalar da yapmaya başladı. Özellikle uluslararası görüşmeler artık internet ortamında ve görüntülü bir şekilde tercih edilmeye başlandı veya iletişimi kolaylaştırmak ve zamandan tasarrufu sağlamak için insanlar arayarak değil birbirlerine mesaj atarak iletişim kurmayı tercih ettiler.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan VoIP teknolojisi, ihtiyaca yönelik birçok gelişmiş özelliğe sahiptir ve iletişim konusunda bize birçok hizmet ve iletişim çözümü sunan bir telefon sistemidir. Bu nedenle, günlük hayatta veya iş yerlerinde analog hatlar artık eskisi kadar yaygın değil diyebiliriz. Evet, hala kullanılıyor ve bazılarımızın evinde ya da daha küçük ölçekli, çalışan sayısı fazla olmayan işletmelerde hala mevcut ama özellikle çok sayıda çalışanı olan işletmelerin ya da bir ofis yerine uzaktan çalışmayı tercih eden işletmelerin, iletişim halinde kalmaları ve verimli çalışabilmeleri için daha ileri düzey iletişim çözümlerine ihtiyaçları olması sebebiyle eski telefon sistemi olan analog hat eskisi kadar rağbet görmüyor.

Analog Hattın Tarihi

Analog hattın (POTS) tarihçesinden kısaca bahsedecek olursak, ilk telefon hatları, tüm ülkeleri aşıp direklere asıldı ama teknolojinin ilerlemesiyle direklere asılan telefon hatlarının çoğui bir süre sonra yer altına gömüldü. Başlangıçta, Postane Telefon Hizmeti olarak bilinen bir hizmetti ve bunun nedeni, iletişim sağlamak için kullanılan bu telefon hizmeti ilk kez kullanılmaya başlandığında arama yapanların, istedikleri yere bağlanmak için ilk olarak postane operatörlerine bağlanmasıydı. Ancak, ilerleyen süreçte insanların iletişim kurması için kullanılan bu telefon hizmeti postanelerden alınarak analog hat olarak kullanılmaya başlandı ve herkesin bu hatlara sahip olabilmesi ile kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Ayrıca bu eski telefon hatlarının zaman içinde yaygınlaşması, modemler ve faks makineleri gibi yeni iletişim cihazlarının da bu telefon hizmetini kullanmasına olanak sağlamıştır.

Analog Hat (POTS) Nasıl Çalışır?

Normalde eski teknolojiye bağlı bir iletişim hizmeti sağlayan analog hatların kurulumu, yıllardır hemen hemen aynı kalmıştır. Bakır tellere bağlı bir kurulumu olduğu için geliştirmesi de son derece zordur. Üstelik, bu telefon sisteminin bileşenlerinin günümüze ayak uydurması için dijital çağa getirmek, teknolojiye uyumlu hale getirmek ve geliştirmek için birçok yükseltme ve güncelleme yapılmış, ancak bakır kablolama maalesef teknolojik gelişmelere ayak uyduramadığı için bunu zorlaştırmıştır. Ayrıca, eski teknolojiye bağlı olan telefon hizmeti ile arayanın sesinin ses dalgaları telefon ahizesi tarafından, şebeke üzerinden elektrik sinyallerine dönüştürülür. Her iki tarafın da iletişimini sorunsuz sürdürebilmesi için özel bir devre kurması gerekir.

Bahsettiğimiz gibi analog hatlarda arama yaptığınız zaman ses sinyalleri, bakır kablo üzerinden iletilmek üzere elektronik sinyallere dönüştürülür ve bu aktarımda ses sinyallerini elektronik sinyallere dönüştürmek için hibrit dönüştürücüler kullanılır. Ancak, analog telefonunuz ile uzun mesafe veya şehirlerarası bir arama yapmanız gerekiyorsa bakır kablolar, fiber optik kablolar kullanılarak sonlandırılır ve böylece ses sinyallerinin iletimi optik veri şeklinde iletilir. Bu elektronik sinyalleri optik sinyallere dönüştürmek için fiber ortam dönüştürücüler kullanılır.

Önemli Bileşenleri Nelerdir?

Analog hat sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur.

  • Hoparlörler
  • Hibrit Dönüştürücüler
  • Mikrofonlar
  • Zil Ünitesi
  • Arama Tuşları
  • Kasa (Gövde)

Analog Hattın Avantaj ve Dezavantajları

Analog hatların, her hizmette olduğu gibi bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Sunduğu bu telefon hizmetinin, aynı zamanda sahip olduğu iletişim çözümlerinin size yetebilecek faydaları elbette vardır fakat, ihtiyaçlarınızı karşılayamayacak eksiklikleri de bulunmaktadır. Sizler de analog hatların avantajlarına ve dezavantajlarına bakarak ihtiyacınıza göre kullanıp kullanmama kararını verebilirsiniz. Şimdi ise karar verme sürecinizi kolaylaştırmak için gelin bu avantaj ve dezavantajları birlikte inceleyelim.

Avantajları

Analog hat telefon sistemleri, internet dışı bir hizmet olduğundan gün içerisinde internet bağlantınız kesilse bile bu telefon sistemleri sayesinde gerek iş yerinizde gerekse evlerinizde iletişiminiz kesintiye uğramadan devam eder. Ayrıca, analog hatları oldukça tutarlı bir bağlantıya sahiptir. Bu, işletmenizin günün herhangi bir saatinde düzensiz kesintiler yaşamamasını sağlar. Böylece, kesintisiz bir iletişim hizmeti almaya devam edebilirsiniz. Üstelik acil aramalar için oldukça avantajlı ve kullanışlı bir hizmettir, bu özelliği sayesinde acil durumlarda arama yaptığınızda size anında ulaşabilirler. Bu sistemi çalıştırmak için herhangi bir ekstra ekipmana ihtiyaç duymazsınız ve kullanımı oldukça kolay olduğu için herhangi bir eğitim süreci olmadan çalışanlarınıza sistemi kolayca öğretebilir ve sizler de rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Dezavantajları

Elbette, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz de daha teknolojik hizmetlere yöneldi ve kendini geliştirmeyen sistemlerle beklentilerimizi eskisi gibi karşılayamadıkları için ilgilenmiyoruz. Analog hat da eski bir telefon sistemi olduğundan, günümüzde teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan bir telefon hizmetidir ve bu yüzden birçok dezavantaja sahiptir. Bu dezavantajların neler olduğuna birlikte bakalım.

Analog hat telefon sistemlerinin en büyük dezavantajlarından biri aslında maliyetidir. Çünkü sistem bozulduğunda kurulum dışında bir sorun olduğunda tamiri için yüksek maliyetler ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında, bir diğer masraf ise şehirlerarası arama yapmaktır, eğer tarifeniz şehirlerarası aramayı desteklemiyorsa, bu aramalar sizin için çok maliyetli olacaktır. Ayrıca, sabit bir telefondur ve hiçbir yere taşıyamazsınız. Örneğin uzaktan çalışmaya karar verirseniz analog hat kullanmak sizin için verimsiz olacaktır. Gelişen teknoloji ile birlikte telefondan arama yapmanın dışında mesajlaşma, görüntülü sohbet gibi özellikler de yaygın kullanılan özellikler arasında. Ancak eski tip analog sistemde insanlar birbiriyle yalnızca sesli görüşme sağlayabildiği için analog hat bu alanda da çağın gerisinde kalmıştır diyebiliriz.

Özet

Bu yazımızda, analog hatlar (POTS) hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. Bu sistemin bazı aavantajlarını ve dezavantajlarını anlattık. Önceki bölümlerde de bahsettiğimiz gibi analog hat sistemi, eski bir teknoloji olup bakır tellerle haberleşmemizi sağlayan bir telefon hizmetidir. Ne yazık ki bu sistem artık geliştirilemiyor ve teknolojiye ayak uyduramıyor. Ayrıca yüksek maliyetli olmasına sağmen sınırlı hizmet sunması da rağbet görmeme sebeplerinden biridir diyebiliriz.

Tüm bu nedenlerden ötürü, analog hat günümüzde eskisi kadar tercih edilen bir telefon hizmeti değildir. Bu teknolojinin yerine daha fazla işleve sahip olan, ihtiyaçlarımızı daha fazla karşılayan ve teknolojiye ayak uydurabilen VoIP gibi sistemler tercih edilmektedir. Ancak yine de kesintisiz çalışma gibi sunduğu bazı birkaç avantaj sebebi ile büyük çapta bir işletme değilseniz, firmanız için analog hat tercih edebilirsiniz. Umuyoruz ki bu blog yazımız sizin seçim yapmanızı kolaylaştırmıştır.

Kaynakça:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/POTS

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top