“Dijital pazarlama nedir?” sorusunun cevabı kısaca “Satışı yapılan herhangi bir hizmet ya da ürünün internet ortamında pazarlanmasıdır.” şeklinde cevaplanabilir. Günümüzde firmaların ayakta kalması için işlerini dijital ortama taşıması büyük önem taşır. Dijital pazarlama tekniklerini kullanarak satışını yaptığınız ürün ya da hizmet sayınızı artırarak firmanızı bir adım öteye taşıyabilirsiniz.
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla beraber özellikle ticaret dünyasında dengeler değişti. Artık satış yaptığı alan fark etmeksizin satışlarını internet siteleri aracılığı ile yapmaya başladı. Firmaların dijital ortama yönelmesinin ardından da internet ortamında ticari anlamda bir rekabet ortamı oluştu. Dijital pazarlama ise bu rekabet ortamının bir getirisi olarak hayatımıza girdi.
Etkili dijital pazarlama yöntemleri sayesinde satış yaptığınız intenet sitenizi arama sonuçlarında üst sıralara taşımanız mümkündür. Dijital pazarlama stratejileri uygulandıkları alana ve kullanılan yönteme göre farklı kategorilere ayrılır. İnternet ortamındaki pazarlama tekniklerini incelemeden önce geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasındaki farkları iyice kavramak faydalı olur.
Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlamadan Farkı Nedir?
Dijital pazarlamayı geleneksel pazarlamadan ayıran en önemli faktör maliyettir. Geleneksel yöntemlerde genellikle televizyon ya da gazete üzerinden ürün reklamı verilerek satışları artırmak amaçlanır. Ancak özellikle televizyonda yayınlanan içeriklerin geniş kitlelere yayılacağı düşünüldüğü için reklam ücretleri oldukça fazladır.
Dijital pazarlama alanında ise sonradan değineceğimiz noktalar içerik pazarlama çalışmaları yaparak ücretsiz bir şekilde daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanız mümkündür. Televizyonun geniş kitlelere ulaşması reklam açısından cazip görünse de aslında bu artık yanlış bir düşüncedir. Önemli olan reklamın ne kadar kişiye ulaştığı değil doğru kitleye ulaşıp ulaşmadığıdır.Örnekle açıklamak gerekirse araba lastiği satan bir firmaysanız SEO çalışmaları yaptığınız zaman internet sitenizin içerikleri çoğu zaman yeni bir lastik almak isteyen kişilerin önüne çıkar. Bu sayede doğru kitleye hitap ederek satışlarınızı daha hızlı bir şekilde arttırmanız kolay hale gelir.
Dijital Pazarlama Teknikleri
Satış yaptığınız internet sitenizi aramlarda üst sıralara taşımak için kullanabileceğiniz birçok farklı dijital pazarlama tekniği bulunur. Teknikler hakkında detaylı bilgi sahibi olup ihtiyaç doğrultusunda uygulama yapmak büyük önem taşır. Aynı şekilde “Dijital pazarlama nedir?” sorusunun yanıtını en iyi şekilde vermek için bu tekniklerin kavranması gerekir. Bu teknikleri şöyle sıralayabiliriz.
SEO VE SEM
SEO ve SEM çalışmaları, dijital pazarlama tekniklerinin demirbaşları arasında bulunur. Arama motoru optimizasyonu stratejinizi iyi bir şekilde belirlerseniz kısa süre içerisinde dijital dünyadaki rakipleriniz arasında ön plana çıkabilirsiniz. İnternet sitenize eklemeyi düşündüğünüz içerik için anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz ücretli/ücretsiz çeşitli araçlar bulunur.
Satış yaptığınız ürün ya da hizmetlerle alakalı odak anahtar kelimelere internet sitenizdeki içeriklerde yer vererek daha fazla potansiyel müşteriyi kendinize çekebilirsiniz.
E-Posta ile Pazarlama
E-Posta ile pazarlama tekniği, dijital pazarlama alanında kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Bu teknik aracılığıyla potansiyel müşterilere ulaşmak istiyorsanız e-posta ile pazarlama alanında profesyonel hizmet veren bir firmadan destek almanız faydalı olur. Firmalar gerekli filtreleme seçeneklerini kullanarak firmanızdan ürün satın almaya en çok meyilli olan kişilere tanıtım maili gönderir.
Sosyal Medya ile Pazarlama
Sosyal medya her alanda olduğu gibi dijital pazarlama konusunda da büyük bir etkiye sahiptir. Bu yüzden sosyal medya pazarlama seçeneğini etkili bir şekilde kullanarak firmanızın bilinirliğini kısa süre içerisinde artırmanız kolaydır. Örneğin, sosyal medya hesaplarında milyonlara hitap eden bir kişiyle reklam anlaşması yaptığınızda bir gün içerisinde bile binlerce ürün satmanız mümkündür.
Reklam Vererek Pazarlama
Geleneksel pazarlama yöntemlerindeki gibi internet üzerinden reklam vererek de ürün satışınızı arttırabilirsiniz. Arama motorlarının reklam panoları sayesinde reklam verebileceğiniz gibi herhangi bir web sitesinin firmanıza yönlendirme yapmasını da tercih edebilirsiniz. Google aracılığıyla reklam oluşturduğunuz zaman alanınızla alakalı bir arama yapıldığında internet siteniz en üst sıralarda çıkar.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama alanında başarılı olmak için belirli noktaları adım adım uygulamak gerekir. İnternet aramalarında üst sıralara çıkmak için sabırlı olmak ve iyi analiz yapmak gerekir. Takip etmeniz gereken adımlar genel olarak şunlardır:
- Kendi alanınızla alakalı araştırma yaparak dijital bir strateji geliştirmelisiniz.
- Rakipleriniz arasında görünür olmak için web siteniz üzerinde çeşitli çalışmalar yapmalısınız.
- Bilinirliğinizi arttırmak için sosyal medya kanallarını aktif bir şekilde kullanmalısınız.
- Müşteri sadakati oluşturmak adına kullanıcı deneyimini iyileştirmeye dair adımlar atmalısınız.
Bunların yanı sıra ürünlerinizi ya da satışınızı yaptığınız hizmeti müşterilerinize anlatabilmek adına internet sitenize çeşitli blog ve tanıtım içerikleri yüklemeniz gerekir. Yüklediğiniz içerikler üzerinde teknik çalışmalar yaparak da arama motorlarında görünür olup potansiyel müşterilere erişebilirsiniz.
Dijital Pazarlamanın Firmalar için Önemi
Tanınmış markaların bile zaman zaman kendini müşterilere hatırlatması için reklam vermesi gerekir. Günümüzde televizyon ya da radyo üzerinden verilen reklamların etkisi eskiye kıyasla düşme yaşadı. Artık internet üzerinden verilen reklamlar aracılığıyla yapılan tanıtım çalışmaları, markaların daha çok yöneldiği pazarlama teknikleri arasında yer alır. Firmanızın bilinirliğini arttırmak istiyorsanız mutlaka dijital pazarlama tekniklerine yönelmelisiniz.
Dijital pazarlama teknikleri doğru kullanıldığında firmanızın milyonlar tarafından bilinmesine imkan tanıyabilir. Bu sayede de firmanızın satış oranı, çok farklı bir boyuta ulaşır. Dijital pazarlama tekniklerinin bir diğer önemi de klasik yöntemlere kıyasla daha kısa sürede sonuç vermesidir. Özellikle sosyal medyayı etkili şekilde kullanarak kısa sürede firmanızın satışlarını arttırabilirsiniz.
Son olarak dijital pazarlama, reklam maliyetlerini en aza indirgediği için firmalar açısından oldukça önemlidir. Televizyon reklamlarına kıyasla daha az bir bütçe ayırarak dijital ortamda çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Sonuç
“Dijital pazarlama nedir?” sorusuna kısaca, internet ortamında ticari faaliyetler yürüten ya da yürütmek isteyen firmaların bilgi sahibi olması gereken bir alandır, yanıtı verilebilir. Dijital pazarlama teknikleri kullanılarak firmanızı daha görünür kılmanız mümkündür. SEO ve SEM çalışmaları, en düşük maliyetle firmanızın bilinirliğini arttırmanıza imkan tanır.
Dijital pazarlama çok kapsamlı ve her gün gelişen bir kavram olduğu için internet siteniz için alanında uzman kişilerle çalışmanız daha yararlı olur. Örneğin, içeriklerinizi SEO alanında uzman kadroya sahip bir ajansla anlaşarak yazdırabilirsiniz. Aynı zamanda reklam firmaları ile anlaşarak sizi doğru hedef kitleye ulaştıracak, etkili reklamlar oluşturabilirsiniz.
SSS
Dijital Pazarlama Nasıl Başlanır?
Dijital pazarlamaya başlamak için öncelikle satış yapabileceğiniz bir web sitesine sahip olmanız gerekir. Sonrasında ise web sitenizde SEO çalışmaları yaparak dijital ortamda bilinirlik kazanabilirsiniz. Bunun yanı sıra ilk başlarda reklamlar vererek dijital pazar alanında büyük bir paya sahip olabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Kimler Yapabilir?
Dijital pazarlama ile ilgili bir bölüm okumuş ya da bu alanda gerekli eğitimleri almış kişiler dijital pazarlama tekniklerini uygulayabilir. Bu yüzden eğer dijital pazarlama alanında yeterli bilgiye sahip değilseniz uzman bir kişiden destek almanız faydalı olur.
Dijital Pazarlama Örnekleri Nedir?
Sosyal medyada yapılan ürün pazarlama videoları, e-posta adresinize gönderilen ürün tanıtım mailleri ve Google aramalarında ilk sıralarda yer alan reklam içerikleri dijital pazarlama örnekleri arasında bulunur.