En İyi 7 SaaS Şirketi & Temel Özellikleri

Bu yazımızda sizlere SaaS şirketlerinin faaliyet alanından ve günümüzde en başarılı kabul edilen SaaS şirketlerinden bahsettik.

SaaS Şirketi Nedir?

saas şirketi

SaaS (software as a service), bir hizmet olarak yazılım anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı üzere, sizlere daha iyi hizmet sunabilmek için bulut tabanlı hizmet veren yazılım programlarıdır. SaaS, bulut bilişimin temel bir ögesidir ve bir bulut dağıtım modeliyle çalışır.

Bir SaaS şirketi, şirketlere web tabanlı destek sağlayarak şirketlerin hizmet sistemlerini oluşturmasını ve geliştirmesini sağlar. SaaS şirketinin uygulamaları, SaaS sağlayıcısı olan sunucularda çalışır. Sağlayıcı, kendi sunucularını, veri tabanlarını, ağını ve bilgi işlem kaynaklarını kullanarak uygulamayı ve uygulama ile ilgili verileri barındırır. Bu sayede SaaS şirketi, ağ bağlantısı olan herhangi bir cihazdan diğer şirketlere erişebilir ve hizmet verebilir.

Bir SaaS Şirketinin Ürün ve Hizmetleri Nelerdir?

  • Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM- Customer Relationship Management): CRM sistemi, şirketlerin müşteri veri tabanı oluşturmasına ve yönetmesine yardımcı olur. Bu sayede şirketler, müşterileri ile olan ilişkilerini daha kolay yönetebilirler.
  • Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP – Enterprise Resource Planning): Kurumsal kaynak planlaması, şirketlerin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için kaynakları tek bir sistem üzerinden düzenlenmesini, planlanmasını ve yönetilmesini sağlar.
  • Proje Yönetimi: Bu yazılım, projenin gelişimini planlamaya ve ekip içindeki iletişimin yönetimini sağlar.
  • İnsan Kaynakları: Çalışanlara ait bir veri tabanı oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlar. Çalışanların giriş ve çıkış saatlerinin takibi, bordro yönetimi, işe alım sürecinin planlanması ve yönetilmesi, çalışan profillerinin oluşturulması gibi fonksiyonlara sahiptir.
  • Veri Yönetimi: Bir şirketin verilerine dayanarak analiz yapmasına, verilerin sınıflandırılması ve güvenliğine yardımcı olur.
  • Web Hosting: Hosting hizmeti bir web sitesini oluşturan veya herhangi bir web sitesinin yönetimini sağlayan bir arayüzdür.

Saas Şirketlerinin 5 Temel Özelliği

Otomatik Güncellemeler

SaaS şirketleri bulut teknolojisine dayalı şirketler olduğu için herhangi bir yeni özellik eklemek istediğinizde veya yeni bir ihtiyaç doğduğunda yeni bir yazılım programı satın almanız gerekmez. SaaS uygulamalarının otomatik güncelleme sistemi ile yeni özellikler ekleyebilirsiniz ve mevcut özellikleri geliştirebilirsiniz. Ayrıca, tüm akıllı cihazlarla entegre edebilirsiniz. Bu sayede, diğer cihazlar için farklı bir yazılım sistemi kullanmanıza gerek kalmaz.

Uygun Maliyet

SaaS şirketi, müşterilerine bir abonelik sistemi sunar. Bunun sebebi, uygulamaya göre veya kullanıcıların tükettiği hizmetlerin hacmine göre fiyatlandırma sisteminin olmasıdır. Ürünler, sürekli otomatik güncellemeler ile müşterilerine en yeni ve geliştirilmiş versiyonunu sunar. Bu nedenle, gerektiğinde ek bir yazılım sistemi veya yeni bir yazılım ürünü satın almak zorunda kalmazlar. Ayrıca SaaS uygulamalarının ek bir maliyeti yoktur. SaaS şirketinin verdiği hizmetin bazı özellikleri kullanıcıyı tatmin etmezse veya kullanıcının artık kullanması gerekmiyorsa, buna uygun hizmet paketi seçebilir. Bu sayede kullanmadığı hizmetler için ödeme yapmak zorunda kalmaz.

Kişiselleştirme

Herhangi bir SaaS şirketi, diğer şirketlere müşteri veri tabanını oluşturma, verilerin sınıflandırma, yönetme ve güvenli bir şekilde depolama hizmeti verir. Bu sayede şirketler müşteri analizi yapabilirler. Bu analizler sayesinde şirket, hem her müşterinin personasını tanımlayabilir hem de hedef müşteri kitlesini ve müşteri profilini tanımlayabilir. Daha sonra ise şirket politikasına da uygun ve her bir müşteriye özel kampanya veya teklif sunulmasını sağlar. Bir başka deyişle, SaaS uygulamaları sayesinde şirketler müşterilerine kişiselleştirme yapabilir.

Ulaşılabilirlik

SaaS şirketlerinin uygulamaları, kullanıcılara özgür ve esnek alan sağlar. Herhangi bir şirket tarafından kullanılan işletim sistemine bağlı kalmadan entegre edilebilir. Bu sayede SaaS uygulamaları, her şirketin sistemine uygun olarak kullanım sağlar.

SaaS uygulamalarını kullanırken, kullanıcılar nerede ve ne zaman olduğu fark etmeksizin kullanabilirler. Her zaman erişilebilirdir. Bu nedenle dünyanın farklı yerlerinde çalışanları olan veya uzaktan çalışma sistemine sahip olan şirketler için avantajlı bir kullanım sağlar. Örneğin, şirketler müşteri hizmetleri departmanında hizmet sağlayabilmek için CRM sistemi kullanırlar. Ayrıca, bazı şirketlerin müşteri hizmetleri departmanında çalışanları uzaktan çalışma sistemiyle çalışıyor olabilir. SaaS uygulamalarının erişilebilirliği sayesinde, müşteri hizmetleri gibi 7/24 aktif olması gereken departmanlar kolayca hizmet verebilirler.

Güvenlik

SaaS şirketleri, birlikte çalıştıkları şirketlerin birçok şirket içi ve şirket dışı bilgisine sahiptir. Şirketlerin sahip olduğu bütün bilgi ve belgeler şirketin veri tabanında bulunmaktadır. Bu durum güvenliğin önemini ortaya çıkarmaktadır. Şirketlerin, çok fazla veriyi güvence altına alma yükümlülüğü vardır. SaaS şirketleri ürünlerinde iyi bir güvenlik duvarına sahiptir. Ayrıca, çok faktörlü kimlik doğrulama, yetkisiz oturum tanımlama, çoklu oturumlara karşı koruma, çerez takibi, hassas verileri saklamayan çerez kullanımı gibi birçok güvenlik hizmeti bulunmaktadır.

En iyi SaaS Şirketleri

Adobe

Adobe, Amerikan yazılım şirketidir. Grafik tasarımı, video düzenleme, web geliştirme, fotoğrafçılık için kullanılan yazılım programlarına sahiptir. Ek olarak, bulut tabanlı ürünlere sahip olan bir SaaS şirketidir. Ayrıca Adobe ürünleri ve hizmetleri, proje ve dijital yönetim süreçlerini yönetmesine ve şirketlerin tasarım yapmasına yardımcı olur. Bu nedenle, müşterileri genellikle dijital medya ürünleriyle içerik üretenler, web uygulaması geliştiriciler, pazarlamacılar, reklamcılar, yayıncılar ve dijital pazarlama gibi işler ile ilgilenen kişiler veya şirketlerdir. Adobe’nin popüler ürünleri arasında Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Adobe Bridge, Adobe Dreamweaver, Adobe Prelude, Acrobat Reader ve Adobe Creative Cloud bulunur.

Salesforce

Salesforce.com, Amerikan bulut tabanlı SaaS şirketidir. Salesforce, bir görev ve sorun yönetimi aracıdır.

Salesforce.com hem B2B hem de B2C pazarında satış pazarlaması yapmak, müşteri bilgilerini ve etkileşimlerini tek bir kanal üzerinden takip etmeye yardımcı olmak, karmaşık iş süreçlerini otomatikleştirmek, tüm bilgileri güncellemek, olası satışları analiz etmek, pazarlama kampanyaları oluşturmaya ve yönetmeye yardımcı olmak gibi hizmetler vermektir. Web siteleri, e-posta uyarıları, Google arama gibi analitik araçlara ve işlevlere sahiptir. Ayrıca, Müşteri İlişkileri Yönetimi – CRM hizmeti bulunmaktadır. Ürünleri ise Sales Cloud, Service Cloud, Marketing Cloud, Commerce Cloud, Analytics Cloud, IoT Cloud, App Cloud, Health Cloud, Financial Services Cloud, Force.com ve Chatter’dır.

MailChimp

Mailchimp, Amerikan pazarlama otomasyon platformu ve e-posta pazarlama hizmeti sağlayan bir SaaS şirketidir. Adını bir e-kart karakterinden almaktadır. Mailchimp, mevcut müşterileriniz veya potansiyel müşterilerinizle e-posta üzerinden iletişiminde kalmanızı sağlayan bir yazılımdır.

Belirlediğiniz kadar kişiye düzenli ve otomatik olarak e-posta göndermenizi sağlar. Web sitesinde veya uygulamalarında üyelik kayıt formu oluşturabilirsiniz. Bu sayede kişilerin iletişim bilgilerini alabilir ve e-posta gönderme izni alabilirsiniz. Ardından abonelerinizi ve kişi listenizi içe aktarabilirsiniz. Ayrıca, yeni bir e-posta şablonu oluşturabilir veya tasarlanmış e-posta şablonlarını kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra, Mailchimp ile Google, Facebook ve Instagram’da reklam oluşturabilir ve otomatik kampanyalar oluşturabilirsiniz.

Ayrıca, MailChimp e-posta analiz hizmetini vermektedir. Bu sayede e-posta pazarlama sürecinin yönetilmesine yardımcı olur. Kampanya performansını takip edebilir ve reklam raporları, açılış sayfası raporları, otomasyon raporları, e-posta kampanya raporları gibi birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.

Shopify

Shopify, Kanadalı merkezli bir e-ticaret şirketidir. Herkesin bir çevrimiçi mağaza kurmasına ve ürünlerini satmasına olanak tanır ve abonelik sistemi ile çalışan bir SaaS şirketidir. Shopify platformu, çevrimiçi perakendecilere ödemeler, pazarlama, nakliye ve müşteri etkileşim araçları dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sunar. Diğer uygulamalardan farklı olarak B2B ve B2C’nin yanı sıra C2C olarak da satış yapılabilmektedir.

Shopify, düşük maliyetli bir seçenek olması ve kolay kullanılabilen bir arayüze sahip olduğu için en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. İşletme sahiplerine, mağazalarının verilerini girebileceği, ürün ekleyebileceği ve siparişleri işleyebileceği bir yönetici paneline erişim imkanı sağlar. Ayrıca bu yazılımın kullanımı kolaydır. İnsanlar satmak istediklerini sisteme kolayca yükleyebilir. En önemli kuralı ise yasa dışı hiçbir şey satamazsınız. Alkol, tütün ve e-sigara, havai fişek, uyuşturucu, video oyunu para birimi veya kredisi, ateşli silahlar gibi ürünlerin satışı yasaktır.

Zoom

Zoom, Covid-19’la birlikte özellikle uzaktan çalışma sisteminin ve sanal toplantıların yaygınlaşması ile son zamanlarda en fazla kullanılan uygulamalardan biri oldu. Zoom, bulut tabanlı yazılım platformu aracılığıyla görüntülü ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlar.Telekonferans, telekomünikasyon, uzaktan eğitim ve sosyal ilişkiler için kullanılır.

Zoom, 1000 katılımcıya kadar bire bir toplantılar veya video konferans hizmeti verme kapasitesi vardır.Toplantı esnasında ekranınızı paylaşabilir, konuşmayı kaydedebilir ve toplantıyı kilitleyebilirsiniz.Toplantıyı kitleme özelliği, herhangi birinin aniden toplantıya girmesini önler ve iletişim sorunu yaşanmamasını sağlar. Bir Zoom toplantısına katılmak için bir hesaba ihtiyacınız yoktur ve herhangi bir akıllı cihazdan erişebilirsiniz. Mac, Windows, Linux, iOS ve Android ile uyumludur. Son olarak, ürünün ücretsiz ve premium olmak üzere iki versiyonu vardır.

Workday

Workday, Inc., bulut tabanlı finansal yönetim ve insan kaynakları yönetimine yardımcı yazılım hizmetleri sağlayan bir SaaS şirketidir. Workday, Inc. insan kaynakları yönetimi, bordro, finansal yönetim, hibe yönetimi, zaman takibi, satın alma, çalışan gider yönetimi ve analitiği, veri analizi gibi özelliklere sahiptir. Ek olarak, müşterilerine finansal ve insan kaynaklarını optimize etmelerini sağlayan kritik iş fonksiyonlarını yönetmeleri için son derece uyarlanabilir, erişilebilir ve güvenilir uygulamalar sunar.

Şirket büyüdüğünde ve çalışan kapasitesi arttığında, yönetim daha karmaşık hale gelir. Kurumsal kullanıma uygun uygulamaları, finans müdürü (CFO), insan kaynakları başkanı (CHRO) için tasarlanmıştır ve bilgi şefinin (CIO) ihtiyaçlarını karşılar. WorkDay, büyük şirkeler için oldukça faydalı bir uygulamadır. Ürünleri ise Workday HCM, Workday Financial Management, Workday Yetenek Yönetimi, Workday Enterprise Planning’dir.

Microsoft

Microsoft Corporation, bilgisayar yazılımı, tüketici elektroniği ve bulut tabanlı yazılım üreten bir SaaS şirketidir. Bilgi teknolojisi endüstrisindeki Büyük Beş şirketten biri olarak kabul edilir. Ayrıca, kendi hibrit tablet bilgisayar serisini üretmektedir. Elektronik oyun sistemleri ve bilgisayar çevre birimleri (giriş/çıkış cihazları) satmaktadır. Ayrıca, e-posta platformu ve ofis uygulamaları vardır.

Şirketin ürün ve hizmetleri, kişisel bilgisayarlar için işletim sistemleri, sunucular, akıllı cihazlar, arama motoru (Bing ile), dağıtılmış bilgi işlem ortamları için sunucu uygulamaları, dijital hizmetler pazarı (MSN aracılığıyla), ofis uygulamaları (Microsoft Office), karma gerçeklik (HoloLens), bulut bilişim (Azure) ve yazılım geliştirme (Visual Studio), Xbox 360 oyun ve eğlence konsoludur.

Özet

SaaS, hizmet olarak yazılım anlamına gelir ve SaaS şirketleri, bulut tabanlı ürün ve hizmet vermektedir. Bir SaaS şirketi, şirketlere web tabanlı destek sağlayarak şirketlerin hizmet sistemlerini oluşturmasına ve geliştirmesine yardımcı olur. Saas şirketinin en temel özellikleri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi otomatik güncellemeler, kişiselleştirme, uygun maaliyetli, erişilebilirlik, güvenilirliktir. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi oldukça popüler olan pek çok SaaS şirketi vardır ve bu SaaS şirketlerinden bazıları Workday, Microsoft, Zoom, Shopify, Zoom, MailChimp, SalesForce ve Adobe’dir. Ayrıca bu Saas şirketlerinin ürün ve hizmetleri, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), kurumsal kaynak planlaması (ERP), proje yönetimi, insan kaynakları, web hosting ve veri yönetimidir.

Kaynakça:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Software_as_a_service
  2. https://www.britannica.com/topic/Intuit-Inc
  3. https://www.britannica.com/topic/Microsoft-Corporation

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top