Webinar Nedir? Webinar’ın Faydaları Nelerdir?

Son dönemde dijital dünyada gerçekleşen gelişmelerle birlikte webinar kullanımı oldukça arttı. Bu yazımızda webinar kavramı ve webinar’ın faydalarından bahsettik.

Webinar Nedir?

webinar

Covid-19 nedeniyle insanların bir araya gelmesi oldukça zorlaştı. Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma modeli şirketler arasında yaygınlaştı. Şirketler de çalışanlarıyla ortak toplantı ve seminerler düzenlemeleri için farklı platformlar kullanılmaya başlandı. Pandemiyle birlikte artan bir diğer şey ise , şirketlerin eğitim ve atölye çalışmalarıdır. Bu etkinliklerin aynı zamanda uygun maliyetli olması şirketler için en iyisidir. Webinar ise bu özellikleri açısından en uygun tercihlerden biridir.

” Web Semineri ” kavramını daha yakından inceleyecek olursak , Web Tabanlı Seminer kelimelerinden türetilmiştir. Aslında ortaya çıkışı uzun yıllara dayanmaktadır. İlk ortaya çıktığı zaman dilimi 1950’ler civarıdır ve 1960’lı yıllarda NASA tarafından kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.

Webinarlar web tabanlı platformlar sayesinde , mekandan bağımsız olarak seminerler düzenlenmesine olanak sağlar. Web seminerleri , online olarak gerçekleştirilir. Bu yüzden , uygun altyapı ve internetin mevcut olması durumunda kullanımı oldukça kolaydır. Web seminerlerinin düzenlenmesinin birçok farklı nedeni vardır. Web semineri seminerleri genellikle toplantılar, uzaktan eğitim ve ya atölye çalışmaları için kullanılır. Video, ses, metin yoluyla iletişim kurulur. Slayt gösterisi , çoklu ekran paylaşımı gibi özelliklerle içerik ve belgeler kolayca sunulur. Ayrıca seminerlerde etkinlik düzenleyebilirsiniz. Örneğin canlı anket özelliği kullanılarak , anında anketler ve soru-cevaplarla etkinliğinizi zenginleştirilebilirsiniz.

Yaygın olarak kullanılan 3 tür web semineri vardır. Birincisi, belirli bir zamanda gerçekleşen canlı web seminerleridir. İkincisi, her yerden erişebileceğiniz isteğe bağlı web seminerleridir. Üçüncüsü ise , otomatik yazılım özelliği kullanılarak seminer belli bir tarih ve saatte ayarlanabilen web seminerleridir. Bu seminerlerde kullanıcılar sadece bu tarih ve saatten sonra giriş yapabilme hakları vardır.

Webinar Ne İçin Kullanılır ?

” Webinar Nedir? ” bölümde de söylediğimiz gibi ; webinarlar toplantılar, eğitimler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler için kullanılır. Web seminerleri sayesinde kişi ve zaman sınırlaması yoktur. Dünya çapında bir erişime sahiptir. İnteraktif bir atmosfere sahiptir. İzleyiciler seminer esnasında sohbet edebilir, soru sorabilir, anketlere ve sınavlara katılabilir. Aynı zamanda , semineri düzenleyenler ve konuşmacılar semineri yönetebilir , sorulan soruları seçebilir , kimin konuşup konuşmayacağını belirleyebilir.

Web seminerleri, işinizi büyütmek için çok iyi bir seçim olabilir. Bu sayede geniş bir kitleye ulaşılabilir. Ayrıca web seminerleri , internet üzerinden gerçek zamanlı olarak bilgi alışverişi ve etkileşim almayı sağlar. Yatırımcı-hissedar toplantıları, kurumsal toplantılar, online basın toplantıları, marka bayi toplantıları, çalışan etkinlikleri ve online eğitimler için düzenlenebilir.

Webinar düzenlerken nelere ihtiyacınız var?

Webinar öncesinde ve sırasında yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunlar bir web semineri oluşturmak ve etkili sonuçlar almak için gereklidir.

  1. Profesyonel bir SaaS kullanmalısınız. (Dilerseniz görüntülü konuşmalar ile ilgili kullanabileceğiniz uygulamaları içeren yazımıza buradan göz atabilirsiniz.)
  2. Tarih ve saati net belirtmelisiniz.
  3. Web semineri konusunu belirledikten sonra içeriğinizi hazırlamalısınız. Yenilikçi ve herkes için çekici olduğundan emin olmalısınız.
  4. Etkileşimi artırmalısınız. Bunu sosyal medya aracılığıyla yapabilirsiniz. Instagram, Facebook, Twitter gibi platformlar kullanılabilir. Bunlar, web seminerine yönelik farkındalığı ve ilgiyi artırmak için gereklidir.
  5. Ekipmanlar kontrol etmelidir.

Webcam

İzleyenler, konuşmacı ve ya konuşmacıları açıkça görmelidir. İlginin azalmaması ve mimiklerin, duygusal ifadelerin karşı tarafa aktarılması için iyi bir web kamerasına sahip olmak gerekir.

Kulaklık

Kulaklığın işlevsel olduğundan emin olmak için kontrol edilmelidir. Örneğin, soru-cevap kısmında dinleyicilerin iyi duyulması gerekir. Dışarıdan hiçbir ses duyulmamalıdır. Konuşmacının dikkati dağılabilir. Bunları önlemek için webinar başlamadan kulaklığı kontrol etmek gerekir.

Mikrofon

İyi ve düzgün çalışan bir mikrofon ile ses temiz ve kesintisiz olarak duyulmalıdır. Sürekli arka plan gürültüsü, düşük ses ve ya sesin sürekli kesilmesi ilgiyi azaltır. Ve webinar nedir sorusu altında yanıtladığımız tüm güzel özelliklerin gerçekleşmesini engeller.

İyi Işıklandırma

İyi bir web kamerasından sonra aydınlatma çok önemlidir. Kimse karanlıkta yarı yarıya görülen bir konuşmacıyı dinlemek istemez. Işığın açısı iyi ayarlanmalıdır ve görüntülenen kısım gölgede ve ya ışıkla ters açıda kalmamalıdır. İyi ve net görünmek için ışık önden gelmeli ve çok fazla olmamalıdır. Ortamın aydınlatılmasına özen gösterilmelidir. Dinleyicilerin konuşmacıyı görmeleri ve yüz ifadelerini anlamaları gerekir ki duygular karşı tarafa geçebilsin. Böylece görüşmenin başından sonuna kadar ilgi hep devam eder.

İşletmeniz için Webinar Gücü

Webinarların gücü her geçen gün artmaktadır. Özellikle pandemiyle birlikte , hayatımızda kalıcı bir yer edinmeye başladı.Web seminerleri sayesinde , çok sayıda insanın bir arada bulunmasına ve birlikte vakit geçirmesine katkı sağladı. Ayrıca web seminerlerinin hem bireysel hem de şirketlere yönelik avantajları vardır. Örneğin ; artık uzak bölgelere gitmek yerine Webinar üzerinden kolayca seminerlere insanlar katılım sağlayabiliyor.Bu yüzden daha fazla tercih edilmeye başladı. Web seminerlerinin işletmeye değer katan özellikleri şunlardır: Kaliteli Video İçeriği Üretimi , Marka İmajına Katkı Sağlaması , Potansiyel Müşterileri Çekmesi ve tabiki Uygun Maaliyetli Olması.

Kaliteli Video İçeriği

Sunucu konferansta bir slayt gösterisi yapabilir , çoklu ekram paylaşımı yapabilir , seyircilerin oynayabileceği oyun düzenleyebilir , bir bilgisayarda bulunan ve ya YouTube gibi çevrimiçi bulunan bir video görüntülyebilir. Böylece içerik zenginleşir ve eğlenceli bir hal alır.

Marka İmajına Katkı Sağlar

Web seminerleri, markaların kitlelere ulaşması ve iletişim kurması için bir platformdur. Etkinlik sırasında markanın tanıtımını yaparak ve geniş kitlelere şirket ve marka hakkında bilgi verebilirler. İş ve staj imkanları duyurusu yapabilirler. Böylece genç kesim de etki ederler. Webinar reklam açısından markalara çok yararlıdır.

Müşteri Adayları Oluştur

Gönüllü katılım olduğu için potansiyel müşteriler hakkında bilgi toplanır. Bu bilgiler ileride pazarlama stratejileri ve planlamalarında kullanılabilinir. Ayrıca ,katılımcılar markaya merakı uyanabilir ve Webinar ile markanın satışları artabilir.

Uygun Maliyet

Normal seminerlere göre zamandan tasarruf etmek ve maliyetleri düşürmek için büyük avantaj sağlar. Fiziksel koşullara bağlılık yoktur. Her yerden konuşmacılar katılabilir. Böylece onların konaklama, yol gibi masrafları yoktur. Ayrıca , etkinliğin yapılması için belli bir mekan tutulmadığından her şey uygun maliyettedir. İnterneti ve uygun cihazı olan her yerden herkes katılabilir.

Webinar Pazarlamasının Geleceği

Popülaritesi giderek artan webinarın kullanımı devam edecek. Şirletler düşük maliyeti, hızlı ve interaktif yapısı nedeniyle tercih etmektedir. Bu özelliklere ek olarak, şirketler kendi tanıtımlarını da yapabilirler. Giderek artan rekabet ortamında, web semineri iyi bir seçimdir. Web semineri hizmeti veren platformların sayısı artıyor. Çok fazla seçenek var. İhtiyaca göre seçim yapılarak hem eğlenceli hem de bilgilendirici etkinlikler düzenlenebilir.

Özet

Web semineri, yeni dünya düzeninin bir parçasıdır. Katılımcıların online olarak seminer, kurs ve atölyelere katılım sağlayabileceği bir web konferansıdır. Gerçek zamanlı ses ve video tabanlı iletişim webinar yoluyla sağlanır. Slayt içerikleri, belgeler gibi birçok şey gösterilebilir. Ayrıca anket ve ya soru- cevap kısmı yapılabilir. Bu yöntem pazarlama için doğru bir tercihtir. Bir ürün ve ya hizmeti sergileyen web semineri etkileşim sağlar.

Webinar kullanımı artmaya devam edeceği için ihtiyaca uygun bir platform bulmak ve kullanmak en iyisi olacaktır. Bir strateji oluşturmak ve bunu en doğru şekilde uygulamak gereklidir. Dijital ortamda gerçekleştirilen bu etkinliğin avantajları çok fazladır. Çünkü ilgili hedef kitleye kolayca ulaşılacak ve istenilen bilgiler ve mesajlar hızlı bir şekilde iletilecektir. Böylece dönütler de sağlıklı bir şekilde alınabilir. Sosyal medya ile de şirketin etkileşimi artacaktır. Böylece, hem potansiyel müşteri bulma hem de satışları artırma konusunda katkı sağlar hem de marka bilinirliğinizi artırmaya yardımcı olur.

Kaynakça:

  1. https://pazarlamaturkiye.com/webinar-pazarlamasi-nedir/
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/Webinar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top