Faks Makinesinin Tarihçesi

Bu blog yazısında, faks makinesi ve faksın tarihçesini inceleyeceğiz.

Faks Nedir?

Faks Makinesinin Tarihçesi

Faks, bir iletişim aygıtıdır. Var olan telefon hatlarından yararlanarak, karşılıklı iki tarafta bulunan cihaz ile, çeşitli belgelerin hızlı bir şekilde aktarımını sağlar. Sizler için daha detaylı bilgiler ve faksın tarihi hakkında yazının devamında bahsedeceğiz.

Bain, İngiliz ampirizm okulunda İskoç bir filozof ve eğitimciydi. Aynı zamanda mantık, felsefe ve eğitimde önde gelen bir figürdü. Yenilikçi ve girişimci ruhu vardı. Kendisi profesördü ve iki kez Lord Chancellor seçildi. Daha sonra, İskoç mucit Alexander Bain faks makinesini icat etti. İlk icat edilen bu faks makinesi, görüntü kalitesi ve amacı açısından zayıf olsa da o günün teknik şartlarına göre gayet iyi durumdaydı.

Faks makinesinin ortaya çıkışı, iş yapma biçiminde dünya çapında bir değişim başlatmıştır. Telgraf makinesinin 1835 yılında Samuel Morse tarafından icat edilmesiyle Bain, telegraf mekanizmasını baz alarak , saat mekanizmalarını ve telgraf mekanizmasını birleştirmiş ve ilk faks prototipini üretmiştir. Görüntüleri satır satır senkronize etmek ve yakalamak için “sarkaçlar” ve bir “saat” kullanmıştır. Bu sebepten ötürü, ilk zamanlar faks kavramı yerine Automatic Electromechanical Recording Telegraph – Otomatik Elektromekanik Kayıtlı Telgraf olarak anılmıştır.

Xerox

1964’te Xerox, normal boyutlu belgeleri herhangi bir faks makinesine iletebilen bir faks makinesi olan Uzun Mesafe Xerograph’ı (LDX) icat etmiştir.Bunu yapması ise sadece 6 dakikasını almıştır. Sonrasında ise Xerox, faks makinelerinde geliştirmesinde önemli rol oynamıştır.

Analog Faks

O dönemde Faks makinesi teknolojisi her geçen yıl değişiyordu ve analog faks makineleri, faksı bir sonraki düzeye taşıyan makinelerdir diyebiliriz. O zamanlar insanlar, özel verileri göndermenin en güvenli yolunun faks olduğuna inanıyorlardı. Bu yüzden de analog faks makineleri yükselişe geçti ve şirketlerin de birçoğu analog faks kullanmaya başladılar.

Çok Fonksiyonlu Cihazlar

Çok işlevli cihazlara ve fotokopi makinelerine faks makineleri eklemek daha işlevsel görünüyordu. Aynı zamanda, belgeleri tek bir cihazdan taramak, kopyalamak ve göndermek, zamanın verimli kullanılmasına yardımcı oldu. Ancak çok işlevli cihazlar, geleneksel faks makinelerinden daha maliyetliydi. Bu sunucunun kurulumu çok maliyetli olsa da kağıt maliyetini azaltması sayesinde işletmeler için avantajlıdır diyebiliriz. Aslında bu cihazlar, temelde birer bilgisayarlardır. İlk olarak, faks almak ve göndermek için bir telefon hattına bağlanırlar ve sonrasında ise, kolay yazdırma ve tarama sağlamak için genellikle bir ev veya şirket ağına bağlanırlar.

Dijital Faks

Teknolojinin gelişmesiyle , her sektör ve kullanılan araçlar dijitalleşmeye başladı. Dijital faks makinesi, bulut teknolojisi aracılığıyla faks göndermeyi sağlar ve bu teknolojiyi tüm akıllı cihazlarınızda kullanabilirsiniz. Dijital faks; e-faks , online faks ve çevrimiçi faks olarak da adlandırılır. Dijital faks kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey, bir dijital faks hesabı ve internete bağlı bir cihazdır diyebiliriz. Böylece, saniyeler içinde her yerden faks gönderebilirsiniz.

Günümüzde birçok şirket dijital faksı aktif olarak kullanmaktadır. Çünkü dijital faksın birçok avantajı bulunmaktadır. Dijital faksın avantajlarından biri uygun maliyetli ve kullanımının kolay olmasıdır. Bir diğer avantajları ise; dijital faks, hızlı ve kullanışlıdır. Peki bu yeni teknoloji olan dijital faks güvenli mi diye sorarsanız, cevabımız evet olacaktır. Çünkü, uçtan uca şifreleme yöntemi ile belgeleriniz ve tüm bilgileriniz korunur. Ayrıca , bulut teknolojisi sayesinde belgeler güvenli bir şekilde ve az yer kaplayarak depolanır. Bu sayede , belgeleriniz kaybolsa bile arşivden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Zaman Çizelgesi

  • 1843: Alexander Bain, ilk faks makinesi olan ”Otomatik Elektromekanik Kayıtlı Telgraf” makinesini icat etti.
  • 1850: FC Blakewell, “kopyalanan telgraf” dediği şey için bir patent aldı.
  • 1860: Giovanni Caselli tarafından icat edilen Pantelegraph adlı faks makinesi Pantelegraph, Paris ve Lyon arasında ilk faksı gönderdi.
  • 1880: Shelford Bidwell, iki boyutlu bir görüntüyü tarayabilen ve gönderebilen ilk telefaks makinesini icat etti. Buna ”FotoTelegraf Tarama” deniyordu.
  • 1888: Elisha Gray, icat edilen TelAutograph makinesini icat etti. Böylece, imza görüntüleri uzun mesafelere gönderilebilir hale geldi.
  • 1924: Telefotografi Makinesi, gazete yayınları ve siyasi konvansiyonların fotoğraflarını göndermek için kullanıldı. Amerikan Telefon ve Telgraf Şirketi (AT&T) tarafından geliştirilmiştir.
  • 1926: Belgeleri radyo dalgalarını kullanarak fakslayan Radiophoto oluşturuldu.
  • 1947: Alexander Muirhead başarılı faks makinesini icat etti.
  • 1964: Xerox tarafından , günümüzün faks makinesinin ilk ticarileştirilmiş versiyonu olan Uzun Mesafe Xerograph’ı (LDX) , telefon iletimini kullanılarak üretildi. Patenti Xerox Corporation’a aittir.
  • 1982: Bilgisayar Tabanlı Faks Kartı icat edildi ve GammaLink, GammaFax’ı tanıttı.
  • 1996: İlk dijital faks hizmeti halka açıldı ve bir bilgisayar aracılığıyla faks göndermeye ve almaya izin vermektedir.
  • 2010: Apple Aygıtları aracılığıyla dijital faksı, kullanıcılara faks gönderme olanağı sağladı.
  • 2011: eFax, Android cihazlara sahip kullanıcıların faks göndermelerini sağlayan Android uygulamasını başlattı.

Faks Makinesi Nasıl Çalışır?

İş yerlerinde belge iletimi için faks kullanılmaktadır. Fakat hem alıcının hem de gönderenin birer faks makinesi olmalıdır.Bu yüzden, ofislerde faks kullanarak belge alışverişi yapmak istiyorsanız faks makinesine ihtiyacınız olacaktır. Gönderici, belgeyi makine tarafından tarar, dolayısıyla siz de belgeleri gönderildikleri sıraya göre yerleştirmelisiniz. Belge daha sonra telefon ağı aracılığıyla alıcının makinesine ulaşır ve yazdırılır. Ayrıca numara, telefon hattı olarak kullanılır ve göndermek için bu numara çevrilmelidir. Faks makinesini kullanarak dahili ve harici fakslar gönderebilirsiniz.Aynı zamanda faksları yurt dışındaki alıcılara göndermek için de kullanabilirsiniz.

Alıcı iseniz, bir uyarı bip sesi ile bir faks alacağınızı anlayabilirsiniz. Faks kullanırken teknik bilgilerin yanı sıra, iletişim kuralları da oldukça önemlidir. Bu yüzden, resmi bir kuruma faks gönderiyorsanız dilekçe formatını kullanabilirsiniz. Ayrıca, iş ilişkinizin olduğu birimlere gönderim yapıyorsanız e-posta formatını da kullanabilirsiniz.

Günümüzde Faksın Önemi

Faks kullanımı günümüzde de devam etmektedir. Özellikle, kurumsal yazışmalarda, resmi evrakların iletilmesinde ve kurumlar arası iletişimde kullanılmaktadır. Aynı zamanda, faksın günümüzde hala önemli olmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemli nedeni , dünya çapında kabul görmüş bir iletişim yöntemi olmasıdır. Ayrıca faksta, gönderilen raporlar sayesinde faksın alıcıya ulaşıp ulaşmadığı da bilinir. Bunların yanı sıra faks makinesi, birçok kurumda yasal bir nakliye yöntemi olarak kabul edilmektedir ve siber saldırılar gibi tehditleri önleyen güvenli faks hatları vardır. Bu faks hatları, 256-bit SSL şifreleme ile korunmaktadır.

Özet

Faks makinesi, icat edildiğinde en büyük iletişim araçlarından biri olarak kabul edilmiştir. Hem metin mesajları hem de ses kayıtları göndermek için kullanılmaktadır ve Almanya, Japonya ve ABD, faks kullanımının hâlâ en yaygın olduğu ülkelerden bazılarıdır. Bu ülkelerde ağırlıklı olarak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde ve finans sektörlerinde kullanılmaktadır. Fakat faks makineleri, Japonya’da sadece şirketlerde değil evlerde kişisel iletişim aracı olarak da kullanılmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, faks makinlerinin ülkemizde de birçok kullanım alanı vardır ve günümüzde hala tercih edilen iletişim aracı olarak önemli bir yere sahiptir.

Kaynakça:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Faks

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top