Satış Departmanı Unvanları ve İş Tanımları

Satış departmanı, bir şirketin ürün ve hizmetlerini satmaktan sorumludur. Departman, satış yapmak, karlılığı artırmak ve tekrar satın alımları ve marka sadakatini teşvik etmek için müşterilerle iyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek için birlikte çalışan bir satış ekibinden oluşmaktadır.

Ölçeği farketmeksizin tüm firmalarda mutlaka bir satış departmanı bulunmaktadır.  Bu tür bir organizasyonun içinde de satış departmanı unvanları ve sorumluluklarını belirleyen bazı iş tanımları bulunmaktadır.     

satış departmanı unvanları
Satış Unvanları

Unvanlar, yalnızca iş sorumluluklarınızı tanımlayan kelimelerdir ve bu unvanlar şirketinizin kültürüne, endüstrisine ve hatta içinde bulunduğu bölgeye özel olabilirler. 

Satış unvanları ise, satış geliştirme uzmanından, satış yöneticisine kadar değişebilir. Satış departmanı bünyesinde satış geliştirme uzmanı, iç satış uzmanı, satış yöneticisi vb. gibi farklı satış pozisyonları bulunmaktadır.

Firmanız geliştikçe satış unvanlarını daha açık olarak belirlemek ve satış görevleri için sorumluluk alacak kişileri işe almaya başlamak oldukça önem arz etmektedir.   

Satış Geliştirme Uzmanı

Satış departmanı unvanları içerisinde ilk inceleyeceğimiz, satış geliştirme uzmanlığıdır. Şirketin dönem içerisindeki satış hedeflerine ulaşmasını sağlamak için çalışan kişilerden biri satış geliştirme temsilcisidir. Firmanın büyüklüğüne bağlı olarak, bir satış departmanının çeşitli sayıda satış geliştirme temsilcisi olabilir.   

Satış geliştirme temsilcileri, geleneksel olarak soğuk arayanlar olarak da adlandırılırlar. Satış yöneticileri için yeni müşteri adayları bulurlar ve genellikle yeni bir potansiyel müşteriyle ilk temas noktası olurlar.  

Satış geliştirme temsilcileri, çeşitli kaynaklar aracılığıyla yeni müşteri adayları bulur ve kişi listeleri oluştururlar. Ardından bu kişilerin, satış yaptıkları ürün veya hizmete olan ilgilerini ölçmek için kişilerle iletişim kurarlar.       

İç Satış Uzmanı

Satış departmanı unvanları arasında bir diğer unvan, iç satış uzmanıdır.   İç satış uzmanı, genellikle ofis gibi sabit bir alanda kalarak, telefon, e-posta veya video toplantılar aracılığıyla potansiyel müşteri adayları ile sanal temas kuran, bu temaslarla satış beklentisi oluşturarak bunları takip eden kişidir. İç satış uzmanları, müşteri adaylarına fiziksel olarak seyahat etmek zorunda olmadıkları için zaman konusunda daha avantajlıdırlar.     

Satış süreçlerinin uzun geçmişi dikkate alındığında, iç satış uzmanının rolü oldukça yenidir.  İnternet ve telefonlar aracılığıyla uzaktan satışın tanıtılması ve daha yakın zamanda CRM sistemleri, pazarlama otomasyon araçları ve satış katılım platformları gibi satış teknolojileri sayesinde ortaya çıkmıştır.

Satış Departmanı Unvanları ve İş Tanımları 1
İç Satış Uzmanı

Satış departmanında çalışan bir iç satış uzmanı, yeni müşteri kazanımı ve gelir artışı hedeflerine ulaşma konusunda temel bir rol oynamaktadır. Gün içinde birçok kez arama yapmak, ilgi yaratmak, potansiyel müşterileri oluşturmak ve satışları kapatmak görevleri arasındadır.

İyi bir iç satış uzmanı, satış süreci boyunca doğrudan müşterilerle çalıştığı için mükemmel iletişim becerilerine sahip olmalıdır.   Aynı anda birkaç hesabı yönetecekleri için de, organize olmaları oldukça önemlidir.  İç satış uzmanları verimli ve etkili bir şekilde araştırma yaparak, müşteri güveni oluşturup, müşterilerin demolara katılmasını sağlarlar ve anlaşmaları tamamlarlar.

İç satış uzmanları, anlaşmaları kapatmak için bir satış ekibiyle birlikte çalışırlar ve genellikle, hedefleri belirleyen ve şirketin onaylanmış satış sürecini takip etmelerini sağlayan bir satış yöneticisi tarafından sürekli olarak denetlenirler.      

Satış Yöneticisi

Bir satış yöneticisi, şirket için yıllık satış hedefleri belirleyen ve bu hedeflere ulaşmak için şirketin satış ekibiyle beraber çalışan bir profesyoneldir. Satış yöneticileri zaman zaman ürün ve hizmet satışına da dahil olabilirler, ancak temel sorumlulukları şirketin genel satış stratejisini planlamak,  uygulamak, yönetmek ve denetlemektir.  Satış yöneticisi, firmanın rakiplerini ve stratejilerini sürekli olarak takip etmekle yükümlüdür. Firmanın gücünü arttırmak ve bunu sağlamak için satış ekibine gerekli olan eğitimleri sağlamak satış yöneticisinin diğer bir görevidir.     

Satış yöneticilerinin genel hedefleri satış ekibinin etkinliğini, verimliliğini ve üretkenliğini artırmak olduğundan, satış sürecinin her bölümünde doğrudan görev almaktadırlar. İçinde bulunduğu şirketin kârlılığını sağlamak ve sürdürmek satış yöneticisinin başlıca görevlerinden biridir.  Satış yöneticisi rolü, satış departmanında görev alan diğer ekip üyelerini yönetmeye ve aynı zamanda satış operasyonlarını koordine etmeye odaklandığı için, oldukça deneyim gerektirmektedir. 

Bu unvanla çalışan kişiler genellikle üç veya beş yıllık satış deneyimine sahip olmalıdır.  Doğru insanları işe almak ve ekip performansını analiz etme konusunda derin bir anlayışa sahip olmaları gerekir. Satış yöneticisinin aynı zamanda satış ekiplerini verimli bir şekilde çalışmaya motive etme becerilerine de ihtiyacı vardır.

Kaynaklar:

  1. https://uk.indeed.com/career-advice/career-development/sales-department-functions
  2. https://www.xactlycorp.com/blog/sales-team-roles-responsibilities-compensation
  3. https://aeroleads.com/blog/types-sales-operations-roles-responsibilities/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top